"Harde N-VA die erg begint te ruiken naar Vlaams Belang"

"Dit is een heel harde N-VA, die erg begint te ruiken naar Vlaams Belang." Zo reageert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) op het luik justitie in het verkiezingsprogramma van de N-VA. In 2010 pleitte voorzitter Bart De Wever (N-VA) nog voor elektronisch toezicht, klinkt het.

De N-VA stelde vandaag op een persconferentie het eerste luik van haar verkiezingsprogramma voor. De partij pleit voor een hardere aanpak van de criminaliteit. "Alle straffen moeten worden uitgevoerd, hoe klein ze ook zijn", zei De Wever onder meer. En opvallend: elektronisch toezicht noemt hij "geen straf".

"Heel vreemd", zegt de woordvoerster van Turtelboom in een reactie aan deredactie.be. "In 2010 heeft hij er zelf nog voor gepleit. Als alles terug werkt, verloochenen ze blijkbaar wat ze gezegd hebben." Turtelboom benadrukt dat korte straffen worden uitgevoerd, dat er extra capaciteit is voor gevangenen en dat er sinds 2012 140 procent meer gestraften een enkelband hebben gekregen.

Bij het kabinet van Turtelboom spreekt men van "een ruk naar rechts van de N-VA" en een aanpak "die niet aansluit bij ons mensbeeld". De minister vindt dat er verschillende methodes om te straffen nodig zijn, zodat er werk kan worden gemaakt van "straffen op maat". Het gaat er niet enkel om hard te straffen, re-integratie van gevangenen in de maatschappij is ook belangrijk, besluit ze.

Minister Turtelboom reageerde op Twitter meteen fel op de uitspraken van Bart De Wever. Ze verstuurde onder andere een reeks grafieken om haar beleid te verdedigen.

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten tweette dat de taal van de N-VA "ruikt naar die van Vlaams Belang". "Onze taal ruikt sterk naar het liberale VVD-programma, die van jullie naar D66", antwoordde N-VA-Kamerlid Theo Francken met een verwijzing naar de Nederlandse politiek.

lees ook