"Ik heb echt geen spijt van die brieven"

Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) heeft in "Terzake" op Canvas herhaald dat hij niet in de fout is gegaan door brieven naar een topambtenaar van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) te sturen over zijn belastingdossier. De Gucht reageerde boos op de beschuldigingen over zijn briefwisseling.

Vorige zaterdag schreef De Tijd dat De Gucht eind 2012 en midden 2013 drie brieven naar de top van de BBI had gestuurd om zijn beklag te doen over de BBI-ambtenaar Karel Anthonissen die aan een belastingdossier tegen De Gucht aan het werken was. Die fiscale zaak is intussen door een procedurekwestie van de baan.

Zondag stelde De Gucht in "De zevende dag" dat hij het recht had om die brieven te schrijven. "Ik had het recht om mij kwaad te maken, net zoals elke burger in dit land", aldus De Gucht. Hij voegde daar nog aan toe dat op die brieven nooit een antwoord had gekregen.

Maar volgens de krant De Tijd klopt dat niet. De krant bracht vandaag een vierde brief van De Gucht uit, waaruit zou blijken dat er wel degelijk een reactie kwam van de BBI. Volgens De Tijd kreeg De Gucht, met de hulp van BBI-topman Frank Philipsen, een intern document in handen waarmee hij kon procederen tegen de BBI.

"Blijkbaar was er een vierde brief"

De Gucht gaf in "Terzake" toe dat er wel degelijk antwoord kwam van de BBI. "Ik heb verteld dat ik drie brieven heb geschreven, blijkbaar was er ook een vierde en is er op die laatste een antwoord gekomen", aldus De Gucht. "Maar meneer Philipsen heeft nooit stukken overgemaakt".

De Gucht benadrukte dat alle stukken, die gebruikt werden tijdens de procedure, afkomstig waren uit het administratief dossier en dat die werden aangevraagd op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur.

"Van mij mag iedereen dat hele administratief dossier lezen. Dan kan iedereen merken hoe mijnheer Anthonissen mij drie jaar lang gepest heeft", aldus De Gucht.

Op de vraag of hij zijn gewicht als politicus in de schaal zou hebben gelegd en om zijn rechten als burger beter te kunnen uitspelen, antwoordde De Gucht ontkennend. "Dat ik die brieven heb gestuurd met mijn titel "minister van staat" in de hoofding, speelt geen rol. Ik heb ze niet ondertekend met mijn titel van Europees commissaris".

"Het enige voordeel van een minister van staat is dat hij een gratis begrafenis krijgt", zei De Gucht. Een voorkeursbehandeling zou hij naar eigen zeggen niet gekregen hebben, integendeel. "Als ik teken met "Karel De Gucht" weten de mensen nog altijd wie ik ben. Ik ben door mijnheer Anthonissen zo behandeld net omdat ik een politicus ben".

"Beter wat minder lichtzinnig uitspraken doen"

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) eist intussen volledige klaarheid over de zaak. "Ik betreur het dat Karel De Gucht onwaardheden vertelt", zo zei Crombez.

De Gucht bleek niet echt onder de indruk van die uitspraak. "Crombez zou beter wat minder lichtzinnig uitspraken doen over dit dossier", klonk het.

De federale overheidsdienst Financiën start ondertussen ook een onderzoek naar het lekken van interne e-mails in het dossier van De Gucht. "We vernemen via de pers dat er naast diverse brieven ook intern e-mail-verkeer van de BBI is gelekt. Dat kan natuurlijk niet", klinkt het.