"Intussen in Hongarije"

Zaterdag publiceerde brandweerman Tom Bongaerts een foto van een interventie in Bornem op zijn Facebookaccount met de mededeling: "Brandje deze morgen vroeg. En onze slangen zijn toch beschermd voor moest er nen trein komen he!" Op de foto was te zien hoe een brandweerslang, die op de treinsporen ligt, beschermd wordt door hulpstukken bestemd voor het autoverkeer. De foto werd in Vlaanderen snel veelvuldig gedeeld, en ook het buitenland volgde. Al had de populaire sociaalnieuwswebsite Reddit wel moeite te detecteren waar zo’n "blunder" zou kunnen hebben plaatsgevonden.

Onder de noemer "Meanwhile in Hungary" (Intussen in Hongarije) werd de foto druk besproken op Reddit. Een selectie:

  • "Trein zal er geen nadeel van ondervinden, maar de brandslang zal kapot zijn."
  • "Zoeken ze naar een manier om de trein te doen ontsporen misschien?"
  • "En dan hebben ze mij geleerd, toen ik nog een kind was, nooit stenen op een spoorweg te leggen."
  • "Die balken zullen niet veel uithalen. Die dienen om auto’s over te laten rijden."
  • "Volgens mij kan dit zelfs technisch werken."
  • "Gelukkig is de brandweer er al, voor het ongeval."

Sommigen vroegen zich openlijk af of het wel om een foto van Hongaarse origine ging, want "overwegen in Hongarije zien er zo niet uit". Gelukkig bevinden zich onder de Reddit-bezoekers ook Belgen, die de puntjes op de i zetten.

Brandweerman Tom Bongaerts gaf deze ochtend op MNM meer uitleg over de foto:

"Vroeger circuleerde een oude foto, uit Roemenië of Rusland, op het internet met een gelijksoortige situatie. Nadat we tussenbeide gekomen waren voor een brand in de nabijheid van een spoorweg, dachten we: "Nu hebben de ideale kans om die foto na te maken". We hebben dan een slang over de spoorweg gelegd en met een smartphone een foto gemaakt."

Van een gevaarlijke situatie was op geen enkel moment sprake: "De hele week ligt het treinverkeer daar stil. Dat brandje was zelfs een gevolg van de werken die daar bezig waren. Er kunnen daar nu dus helemaal geen treinen komen."

"De foto gaat echt wel de hele wereld rond. Ik zie wel veel verwijzingen naar Hongarije." Reddit dus…

Meest gelezen