"Op zoek naar werknemers van Hollandse bodem"

In Nederland is commotie ontstaan rond een advertentie van een schoonmaakbedrijf. In de advertentie zegt het bedrijf op zoek te zijn naar werknemers “van Hollandse bodem”. De eigenaar vindt dat hij niets verkeerds doet.

De advertentie waarin het bedrijf Budget Cleaning Brabant enkel zoekt naar autochtone inwoners, staat op het internet en in verschillende kranten. “Ik nodig mensen met een kleurtje niet uit om te solliciteren, ook niet als ze een Nederlands paspoort hebben. Al zou koningin Màxima solliciteren, ze komt er niet in”, zegt de zaakvoerder van het bedrijf. De man zegt dat zijn bedrijf enkel de wensen van de klanten wil naleven. “Ik weet dat de meeste mensen liever een Hollander in de tuin hebben dan een allochtoon. Alleen, niemand zegt dat hardop.”

"Ik discrimineer niet"

De zaakvoerder vindt dat hij niet discrimineert: “Ik discrimineer niemand, ik nodig andere mensen niet uit voor een gesprek en geef ze dus ook geen valse hoop.” Intussen is er een klacht voor discriminatie ingediend. Het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens zegt dat de advertentie zelf niet discriminerend is, maar wel de uitleg van de zaakvoerder in de media.

Binnenkort opent het bedrijf trouwens een nieuwe vestiging in Rotterdam. Omdat daar zo veel verschillende nationaliteiten wonen, gaat het bedrijf er enkel met allochtonen werken. Autochtonen hoeven daar dus niet te solliciteren.