"Rusland staat op het punt een historische vergissing te maken"

Het Westen heeft Rusland gewaarschuwd dat verdere Russische acties in Oekraïne zware gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen het Westen en Moskou. Dat zei de NAVO nadat gisteren pro-Russische activisten overheidsgebouwen in de oostelijk gelegen steden Donetsk, Charkov en Loegansk bezet hadden, en in Donetsk een "soevereine volksrepubliek" hadden uitgeroepen.

"Indien Rusland verder zou tussenkomen in Oekraïne zou dit een historische vergissing zijn. Het zou zware consequenties hebben voor onze relaties met Rusland en het zou Rusland verder internationaal isoleren", zei Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO.

Hij riep Moskou op zijn duizenden soldaten, die volgens de NAVO aan de grens met Oekraïne ontplooid zijn, terug te trekken en waarschuwde voor een "serieuze escalatie" in plaats van een "de-escalatie die we allen verlangen". Ook verlangde de topman van de NAVO dat Rusland een echte dialoog aangaat met het bewind in Kiev en zijn internationale engagementen nakomt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dat het duidelijk is dat Rusland achter de onlusten in Oost-Oekraïne van de laatste dagen zit. Kerry zei ook dat de Russische acties de voorbode van een militaire actie zouden kunnen vormen, net als in de Krim. De VS overweegt ook om Rusland zwaardere sancties op te leggen.

Rusland wil enkel gesprekken als oostelijke en zuidelijke regio's deelnemen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, wijst de insinuaties van de Verenigde Staten dat Rusland verantwoordelijk zou zijn voor de onlusten in Oost-Oekraïne, resoluut van de hand. Hij voegt eraan toe dat de situatie in Oekraïne zich niet zal stabiliseren zolang de Oekraïense autoriteiten de belangen van de Russischsprekende minderheid in het land blijven negeren.

Rusland reageerde ook op de beslissing van de NAVO om Russische diplomaten in Brussel strengere regels op te leggen. Dat toont volgens Moskou aan dat  de organisatie "niet boven het Koude Oorlog-denken uitstijgt" en de taal van sancties verkiest boven de dialoog.

Lavrov zei ook nog dat Rusland bereid is tot rechtstreekse gesprekken over de situatie in Oekraïne met de Verenigde Staten, Europese landen en Oekraïne. Hij voegde eraan toe dat de zuidelijke en oostelijke Oekraïense regio's bij deze gesprekken vertegenwoordigd moeten zijn. Lavrov ontkende ook dat er al een datum afgesproken is voor de aanvang van de gesprekken.

De onvrede in het zuiden en oosten van Oekraïne negeren, is volgens Lavrov een recept voor mislukking. De Russische minister van Buitenlandse Zaken liet daarnaast nog verstaan dat een datum prikken voor de gesprekken pas kan eens er duidelijkheid is over het format van de geplande ontmoeting.

Charkov opnieuw in Oekraïense handen

De bezetting in Charkov zou inmiddels afgelopen zijn. Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zijn de pro-Russische activisten inmiddels uit de overheidsgebouwen verdreven. Er zouden zo'n 70 mensen zijn gearresteerd. Avakov zei op zijn Facebook-pagina dat vanmorgen vroeg een "antiterreuroperatie" gelanceerd werd. Daar zouden zowel soldaten als politieagenten aan hebben deelgenomen.