Amerikanen nemen granaten uit WO I mee als souvernir

In de Verenigde Staten heeft het veiligheidspersoneel van de luchthaven van Chicago twee artilleriegranaten uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen in de bagage van twee tieners. Die waren op weg naar huis na een schoolreis doorheen Europa.

Een mooie souvenir als herinnering aan hun schoolreis doorheen de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Dat moeten twee Amerikaanse tieners gedacht hebben toen ze de twee granaten in hun bagage staken.

De twee zouden naar eigen zeggen de granaten gevonden hebben bij een bezoek aan een oude Franse artilleriebasis. Pas op de luchthaven van Chicago rook het veiligheidspersoneel, dat de bagage scande, onraad. De tieners kwamen daar aan met een vlucht vanuit Londen en maakten een tussenlanding op weg naar Seattle.

Volgens experten zou het gaan om twee granaten van 77 mm van Franse makelij. "De bommen stonden niet op scherp", aldus een woordvoerder van het veiligheidspersoneel. "Er was nooit echt ontploffingsgevaar". De tieners mochten na een ondervraging hun reis voortzetten. De granaten werden wel in beslag genomen.