BIVV nodigt hardrijders uit op eigen begrafenis

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft een confronterend filmpje gemaakt om hardrijden aan te klagen. Het filmpje maakt deel uit van de campagne "Hij is te snel gegaan" en ensceneert hoe zes mensen door hun vrienden of familie worden uitgenodigd op wat hun eigen begrafenis blijkt te zijn.

De mensen die uitgenodigd werden op hun eigen begrafenis zijn zogezegd omgekomen bij een verkeersongeval als gevolg van overdreven snelheid.

Tijdens hun vermeende begrafenis worden ze geconfronteerd met het verdriet van hun naasten en wordt een emotionele oproep gedaan om niet meer te snel te rijden.

Het BIVV beseft dat het filmpje (zie onderaan) hard kan aankomen, maar snelheid is dan ook een van de belangrijkste doodsoorzaken in het verkeer, zegt het instituut.

"Ieder jaar zijn er ongeveer 15.000 ongevallen, dat zijn er 40 per dag, die veroorzaakt worden door zogenoemde overhaaste bestuurders. En de effecten van die ongevallen zijn vaak verwoestend, ook voor de omgeving van de slachtoffers en dat wordt te weinig in beeld gebracht.", zegt Karin Genoe.

"En daarom dat we het belangrijk vonden om net dat element in beeld te brengen, hoe verwoestend die ongevallen zijn voor niet alleen de persoon die in het ongeval overlijdt, maar ook voor zijn omgeving."

Op de website hijistesnelgegaan.be kun je ook een standaardmail invullen om naar je vrienden of familie te sturen en hen op die manier op te roepen niet te hard te rijden. (foto onderaan)