De Crem ontstemd over alweer nieuwe besparingen

De top van het leger en minister De Crem zijn ontstemd over alweer nieuwe besparingen op het departement. Zo wordt de aankoop van nieuwe gepantserde jeeps nog maar eens uitgesteld en moet het leger bovenop nog eens 8 % inleveren op zijn budget voor trainingen.

Defensie heeft behoefte aan een honderdtal nieuwe jeeps met de nodige bepantsering. Die zijn nodig om de Iltis te vervangen een model uit 1982, dat géén bescherming biedt. Voor de vele buitenlandse operaties die onze militairen uitvoeren is dergelijk voertuig onontbeerlijk.

De regering heeft beslist om de beslissing tot aankoop verder uit te stellen tot de volgende legislatuur. De vraag om beveiligde jeeps dateert al van na de moord op 10 Belgische para's in Rwanda,  20 jaar geleden.


De besparing op de trainingsbudgetten tast volgens ingewijden de paraatheid van het leger aan en vermindert de veiligheid van de troepen op het terrein.