De Wever: "Elektronisch toezicht is geen straf"

De N-VA heeft op een persconferentie het eerste luik van haar verkiezingsprogramma voorgesteld. Onder het motto "samenhorigheid versterken" pleit de partij vooral voor een harde aanpak van criminaliteit en migratie.

Voorzitter Bart De Wever (N-VA) sprak voornamelijk over justitie en migratie. Criminaliteit moet volgens N-VA hard worden aangepakt. "Alle straffen moeten worden uitgevoerd, hoe klein ze ook zijn. Elektronisch toezicht is geen straf."

Er is ook een grondige hervorming van Justitie nodig, zodat bijvoorbeeld vrijspraak op basis van procedurefouten niet meer mogelijk kan zijn.

Voorts stelde De Wever ook nog voor om akkoorden te sluiten met afkomstlanden in verband met strafuitvoering. Veroordeelden zouden dan worden teruggestuurd naar hun land van herkomst om hun straf daar uit te zitten. Volgens De Wever hebben enkele Europese landen al akkoorden daaromtrent.

Wat migratie betreft, wil de N-VA naar een Canadees model, waar wordt geprobeerd om "actieve migranten" aan te trekken. "Slechts 12% van de migranten die naar België komt, doet dat om een job of studie te beoefenen. Dat moet meer naar het Europees gemiddelde overwegen, een 50/50-verdeling", zegt De Wever.

Een gezond en sociaal Vlaanderen

Kamerlid Ben Weyts (N-VA) ging voort met een voorstelling van de gekende tegenstelling PS-model tegen N-VA-model. Opvallend daarbij was dat hij een focus legde op de uitbouw van de gezondheidszorg. "Op die manier zal Vlaanderen worden versterkt", aldus Weyts.

Daarna had minister Geert Bourgeois (N-VA) het over de afschaffing van de brede eerste graad in het secundair onderwijs, een item dat al gestemd is. In het hoger onderwijs pleit de N-VA voor een niet-bindende oriënteringsproef.

Vrijdag stelt de N-VA haar tweede luik van het partijprogramma voor, met als titel "verantwoordelijkheid belonen". Daarbij zullen ze hun sociaal-economisch programma voorstellen.

lees ook