Europese lijsttrekker FPÖ trekt zich terug na ongepaste uitspraken

De Europese lijsttrekker voor de Oostenrijkse extreemrechtse partij FPÖ, Andreas Mölzer, heeft aangekondigd dat hij zich terugtrekt als kandidaat bij de Europese verkiezingen. Hij was in opspraak gekomen na enkele erg ongepaste uitspraken. Zo vergeleek hij onder meer de Europese Unie met het Derde Rijk. De 61-jarige Mölzer genoot daarop niet langer het vertrouwen van zijn partij, waardoor zijn positie onhoudbaar werd.

Mölzer waarschuwde er eerder ook voor dat de EU een "negerconglomeraat" dreigt te worden. De extreemrechtse FPÖ heeft bij de Europese verkiezing eind mei uitzicht op een goede uitslag. Dergelijke uitspraken kan de partij dan ook missen als kiespijn. Om de gunstige peilingen te kunnen omzetten in een goed verkiezingsresultaat moet de FPÖ er immers in (blijven) slagen kiezers aan zich te binden van buiten het eigen trouwe kiespubliek.

Mölzer verklaarde vandaag dat zijn beslissing om zich terug te trekken enkel voortkomt uit de wens zijn partij geen schade te berokkenen. Zijn uitspraken noemde hij slechts "de niet-politiek correcte uitdrukking van non-conformistische gedachten".

De FPÖ is momenteel de op twee na grootste partij van Oostenrijk en haalde bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar 20,5 procent van de stemmen. Een resultaat dat de partij op 25 mei bij de Europese verkiezingen zou moeten kunnen herhalen.

lees ook