Financiën start intern onderzoek naar lekken e-mails in zaak-De Gucht

De federale overheidsdienst Financiën start een onderzoek naar het lekken van interne e-mails in het dossier van eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD). Dat heeft de woordvoerder van de FOD Financiën bevestigd. Eurocommissaris De Gucht laat weten dat er "op geen enkel moment hulp is geweest van binnen de BBI".

"We vernemen via de pers dat er naast diverse brieven ook intern e-mail-verkeer van de BBI is gelekt. Dat kan natuurlijk niet. Daarom wordt een intern onderzoek gestart bij de FOD Financiën naar die lekken", zegt woordvoerder Francis Adyns.

De krant De Tijd had in zijn edities van het weekend en van dinsdag geschreven over de zogeheten "drukkingsbrieven" van eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) naar de topman van de belastinginspectie.

Zaterdag onthulde De Tijd drie brieven die De Gucht eind 2012 en midden 2013 schreef naar de grote baas van de BBI om de gewestelijk BBI-directeur van Gent van de zaak te halen en een minnelijk akkoord uit te werken. Zondag ontkende Karel De Gucht in "De zevende dag" dat het om intimidatie ging. Hij zei dat de brieven onbeantwoord bleven. Dinsdag dan pakte De Tijd uit met een vierde brief van De Gucht en e-mails van de belastingadministratie. Daaruit blijkt dat er na de brieven van De Gucht wel degelijk ingrepen volgden.

"Op geen enkel moment hulp gekregen"

Eurocommissaris Karel De Gucht ontkent met klem dat hij hulp kreeg van binnenuit in de fiscale zaak waarin hij verwikkeld was. Alle documenten die in de procedure zijn aangewend, kreeg hij slechts onder ogen door het administratief dossier bij de Bijzondere Belastinginspectie in te kijken, stellen zijn advocaten.

"Het is manifest onjuist dat de heer Philipsen eender welk document van het dossier heeft overgemaakt aan onze cliënten", zeggen zijn advocaten. Ze reageren daarmee op het bericht dat BBI-topman Frank Philipsen De Gucht een intern document zou hebben doorgespeeld, zoals moet blijken uit een aantal e-mails en een brief van de belastingadministratie.

Bovendien heeft "de hetze over de brieven" geen enkele betekenis gehad in de beslissing van het Gentse hof van beroep. De uitspraak van het hof was ook geen procedurele uitspraak, maar wel degelijk "een uitspraak ten gronde die onze cliënten geheel en al vrijpleit", merken ze op. "Het hof stelt in alle duidelijkheid dat de BBI geen fraudeonderzoek had mogen starten, laat staan een bankonderzoek lanceren."

De Gucht en zijn advocaten stellen zich tot slot vragen bij de motieven van de mensen die "ruchtbaarheid willen geven aan brieven en documenten die geen enkele invloed op de zaak hebben gehad". "Wat lijkt het toch moeilijk om zich neer te leggen bij een arrest van het hof van beroep dat een uitspraak heeft gedaan over de vraag of er enig verwijt was, en dat daar een duidelijk antwoord heeft op gegeven", besluiten ze.