Geen referendum in Québec na nederlaag separatisten

In de Canadese provincie Québec heeft de separatistische partij Parti Québécois een grote verkiezingsnederlaag geleden. Daardoor komt er geen referendum over de afscheiding van Canada.
AP2013

De premier van Québec, Pauline Marois (foto), had vorige maand vervroegde verkiezingen uitgeschreven in de hoop bij die verkiezingen een absolute meerderheid te halen. Momenteel staat Marois aan het hoofd van een minderheidsregering.

Met die absolute meerderheid in de hand wilde de Parti Québécois een referendum organiseren over afscheiding van de provincie van Canada. Maar het draaide anders uit, want de liberale partij bleek de grote overwinnaar met ongeveer 41 procent van de stemmen. De partij zou 70 van de 125 zetels in het parlement binnenhalen. De Parti Québécois daarentegen leed een pijnlijke nederlaag en haalde slechts 25,5 procent. De separatisten zouden op 30 zetels uitkomen.

Daarmee is de politieke situatie in Québec in anderhalf jaar weer volledig omgeslagen. Beschuldigingen over corruptie binnen de liberale partij leidden er anderhalf jaar geleden toe dat de partij voor het eerst in negen jaar weggestemd werd en niet meer kon deelnemen aan de macht.

Maar de vrees voor een referendum heeft de kiezers blijkbaar opnieuw in de armen van de liberalen gedreven. Voor Marois is de nederlaag compleet, aangezien ze wellicht ook haar eigen districtszetel verliest. Ze heeft al aangekondigd dat ze opstapt als partijleider. Ze stond zeven jaar aan het hoofd van haar partij en was iets meer dan anderhalf jaar premier.