Gurlitt staat onderzoek naar herkomst kunstwerken toe

De Duitse Cornelius Gurlitt heeft toestemming gegeven voor een onderzoek naar de herkomst van zijn collectie kunstwerken. Hij heeft daarover een akkoord bereikt met de Duitse autoriteiten. Bij de 81-jarige kunstverzamelaar werden in februari 2012 een hele hoop kunstwerken ontdekt die vermoedelijk tijdens WO II door de nazi's gestolen zijn.

Voor het onderzoek naar de herkomst van de kunstwerken zal de kunstverzamelaar ook zelf een kunstkenner mogen afvaardigen.

Eind vorige maand liet Gurlitt al weten dat hij alle kunstwerken die gestolen blijken te zijn, wil teruggeven aan de rechtmatige eigenaars of hun afstammelingen.

De kunstwerken werden in februari 2012 ontdekt tijdens een huiszoeking in Gurlitts flat in München. Het gaat om zo'n 1.400 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Later werden in een huis in Oostenrijk nog meer kunstwerken in het bezit van de man ontdekt.