Handdruk van Obama kan, een selfie nemen niet

De Amerikaanse Olympische atleten die afgelopen week op bezoek mochten bij president Barack Obama, werden gevraagd hun gsm niet boven te halen en daarmee dus ook geen foto's te nemen. Die vraag kwam enkele dagen na de bewuste selfie van de Amerikaanse baseballspeler David Ortiz en Obama waar het Witte Huis niet mee kon lachen. De kans is niet onbestaande dat er een verbod komt op selfies met de president.
AP2014

De Amerikaanse Olympische atleten van de afgelopen Winterspelen in Sotsji werden naar goede gewoonte vorige week uitgenodigd bij de Amerikaanse president. Groot was de verwondering bij sommige atleten toen hen uitdrukkelijk gevraagd werd om hun gsm niet boven te halen. "Ik vond het wel wat jammer", zegt Nick Goepper die een bronzen medaille wist te behalen in het freestyleskiën. "Ik dacht een selfie proberen te nemen tijdens de ontmoeting, maar ze waren genadeloos."

De expliciete vraag van het Witte Huis kwam enkele dagen na de bewuste selfie met de Amerikaanse baseballspeler David Ortiz. De foto, die genomen werd met een Samsung-toestel, werd op Twitter gezet door Ortiz en meteen geretweet door Samsung. Daar was het Witte Huis niet mee opgezet. "Het imago van de president mag niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden", klonk het toen.

Dat er een verbod zou komen op selfies met de Amerikaanse president, lijkt dan ook niet onbestaande, volgens Dan Pfeiffer, een adviseur van het Witte Huis. "Misschien is dit wel het einde van alle selfies", zei hij een interview met de televisiezender CBS. "Iemand die de president gebruikt voor de promotie van een product, vormt een probleem voor het Witte Huis."

De woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, ontkent alleszins dat de vraag aan de Olympische atleten iets te maken heeft met de bewuste selfie. Volgens hem gaat het om praktische redenen. Bovendien is er op zo'n gelegenheid altijd een officiële fotograaf aanwezig, klinkt het. "Er is dus geen sprake van een verbod", zegt hij.

THE ASSOCIATED PRESS2014