Hulde aan 22 vermoorde Belgen in Kigali

In de Rwandese hoofdstad Kigali zijn de 22 Belgen herdacht die 20 jaar geleden tijdens de genocide in het land vermoord werden. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) legden een krans neer bij een herdenkingsplakkaat voor de 10 vermoorde para's. Labille vroeg de families van de vermoorde para's in zijn speech om vergiffenis.

"Gisteren hebben we samen alle slachtoffers van de genocide herdacht, ook zij die zich hebben verzet tegen de volkerenmoord en die werden gedood omdat ze zich hebben ingezet voor een democratischer Rwanda. Vandaag zetten we die hommage voort op deze plaats die net als vele andere plaatsen getuigt van het onbeschrijflijke drama van de genocide van 1994", aldus Reynders in zijn toespraak.

De herdenking werd behalve door familieleden van de vermoorde Belgen ook bijgewoond door leden van de Rwandese regering. De Belgische delegatie bracht ook een bezoek aan de gehavende gebouwen van Camp Kigali, het kamp waar de Belgische militairen op 7 april 1994 door Rwandese militairen werden aangevallen.

"We moeten erg fier zijn, erg fier, op wat onze militairen hier in afschuwelijke omstandigheden hebben gerealiseerd", zei Labille (kleine foto) in zijn toespraak. "Om hen te huldigen wil ik jullie, de families, en alle militairen in persoonlijke naam om vergeving vragen. Die mannen hebben hun leven gegeven om levens te redden. Wat is er nobeler?" aldus Labille.

De staatssecretaris hekelde het "onverantwoordelijke" en "laffe" gedrag van sommigen bij het uitbreken van de Rwandese volkerenmoord. Hij noemde echter geen namen. Volgens Labille hebben "de internationale gemeenschap en te veel politieke verantwoordelijken" toen hun verantwoordelijkheid ontvlucht.

Bij de volkerenmoord in Rwanda vielen 800.000, volgens sommige bronnen zelfs een miljoen, doden.