Jeroen Olyslaegers wint Arkprijs van het Vrije Woord

De 64e Arkprijs van het Vrije Woord gaat naar auteur Jeroen Olyslaegers. De jury bekroonde zijn "oprechte maatschappelijk engagement in woorden en initiatieven". De 47-jarige Olyslaegers gebruikt volgens de jury "het publieke forum om schrijnende maatschappelijke toestanden aan de kaak te stellen en met die stellingname tegen de mainstream in te gaan".

Olyslaegers schreef onder meer theaterstukken en richtte het Multimediakollektief "Glamor is Undead" op. Hij is actief in de plastische kunsten, de film en de politieke columns. Hij schreef voor Humo en Klara, en nu nog in De Morgen. Momenteel is hij op tournee met Joost Vandecasteele, met de performance "Geletterde Mensen".

De Arkprijs van het Vrije Woord is een symbolische prijs die in 1951 in het leven werd geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift, om "die personen voor het voetlicht te brengen die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken", zo staat op de site van de prijs. Er is geen geldbedrag aan verbonden.

Vorig jaar ging de Arkprijs van het Vrije Woord naar econoom Paul De Grauwe.