Kunstenaar Damien Hirst werkt aan "spraakmakende" autobiografie

Damien Hirst is tijdens zijn carrière uitgegroeid tot een van de meest succesvolle, nog levende Britse artiesten. De artiest van eenvoudige komaf werkte zich op tot de rijkste Britse kunstenaar met een geschat vermogen van 260 miljoen euro, aldus The Sunday Times.

Hirst werkt samen met journalist James Fox als ghostwriter. Fox schreef onder meer de autobiografie van Rolling Stonesgitarist Keith Richards. Hij is alvast erg enthousiast over de samenwerking met Hirst. "Ik vind hem erg fascinerend en ontroerend, en ook het idee van een verlossende en zaligmakende kunst. De onbevreesdheid van Damien, hoe hij met autoriteit omgaat, hoe hij nooit zegt dat iets onmogelijk is, hoe hij alle regels gewoon breekt. Dat is het gevolg van zijn moeilijke jeugd. Toen al is zijn liefde voor kunst ontstaan, heb ik gemerkt."

Damien Hirst is een van de stichtende leden van de Young British Artists-beweging (YBA), die ook Tracey Emin, Sarah Lucas en Mark Wallinger onder zijn leden mag rekenen. Hun eerste gezamenlijke tentoonstelling trok een aantal invloedrijke kunstverzamelaars aan, waaronder Charles Saatchi, die later een van Hirsts grootste fans zou worden.

In zijn werk, waarin hij onder meer duistere verfvlekken gebruikte of een schaap en haai bewaarde op sterk water, shockeert Hirst vaker wel dan niet.