Maduro bereid om met oppositie te praten

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is voor het eerst sinds het begin van het protest en het geweld in zijn land bereid om met de oppositie te praten. Wanneer dat gesprek zal plaatsvinden, is echter nog niet duidelijk.
AP2014

Het onderhoud tussen de president en leden van de oppositie werd voorgesteld door enkele Zuid-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken die deel uitmaken van de Unasur, een regionale unie van Zuid-Amerikaanse landen.

De ministers zijn momenteel in Caracas om te proberen het geweld in Venezuela in te dijken. Een commissie van de Unasur was ook in maart al eens in het land om te proberen een dialoog op te starten.

Na een ontmoeting tussen de ministers en Maduro zei de president dat hij bereid is om een gesprek aan te gaan met de oppositie. Dat zou dan meteen de eerste keer zijn sinds de hevige protesten en het daarbij horende geweld twee maanden geleden uitbraken. Daarbij zijn al zeker 39 mensen om het leven gekomen.

Eerste stap naar dialoog

Wanneer Maduro en de oppositie elkaar zullen spreken, is nog niet duidelijk. Henrique Capriles, een van de belangrijkste oppositieleiders, heeft nog niet gereageerd op de toezegging van Maduro.

Een ander oppositielid, volksvertegenwoordiger Pedro Pablo Fernandez, noemde de laatste ontwikkelingen alvast een stap vooruit naar een mogelijke "agenda van dialoog". Volgens hem hebben zowel de regering als de oppositie veeleer positieve ervaringen met de bemiddelingspogingen van Unasur.

Toch blijft het duidelijk dat Maduro bij zijn standpunt blijft dat het protest georganiseerd werd door de oppositie om hem van de macht te drijven. "We hebben een proces nodig dat de wonden heelt die het straatprotest en de couppoging hebben veroorzaakt", reageerde hij.