Microsoft begraaft Windows XP

Vanaf vandaag ondersteunt Microsoft het besturingssysteem Windows XP niet meer. Pc's die er nog mee werken, lopen een beveiligingsrisico. In ons land zouden meer dan 600.000 computers nog draaien op het oude besturingssysteem.
Feature China / Barcroft Media

Windows XP werd gelanceerd in oktober 2001. In computertermen spreken we van een eeuwigheid. Vandaag 8 april 2014, bijna 13 jaar later, trekt Microsoft de stekker uit het besturingssysteem. Concreet betekent dat dat er geen updates meer zullen worden gestuurd en dat fundamentele gebreken niet meer worden verholpen.

Pc's waarop Windows XP nog is geïnstalleerd, zullen weliswaar gewoon blijven werken, maar lopen wel een belangrijk veiligheidsrisico. Zelfs met goede antivirussoftware ben je dan niet meer veilig voor hackers en spam.

Zeker voor mensen die via zo'n computer op het internet gaan, en in het bijzonder internetbankieren, is het dus belangrijk om hun besturingssysteem te upgraden of om van systeem te veranderen.

Wat zijn de opties?

Uit cijfers blijkt dat in ons land nog zeker 600.000 computers werken met het oude besturingssysteem, wellicht zijn het er nog een pak meer. Wat kunnen de mensen doen?

In de eerste plaats kunnen de mensen die nog werken met Windows XP, overschakelen naar een recenter besturingssysteem. Het probleem met zo'n upgrade is dat heel wat computers die nu nog draaien op XP, zelf ook verouderd zijn en dus niet geschikt voor een moderner besturingssysteem zoals Windows 8.1. Mensen die willen blijven werken met Windows, zullen dan niets anders kunnen doen dan een nieuwe computer kopen.

Maar er bestaan ook alternatieve besturingssystemen zoals Ubuntu of Linux die wel zouden kunnen werken op een oudere computer. Bovendien zijn sommige van die systemen zelfs gratis. Ook een besturingssysteem van Apple is een mogelijkheid. Toch mag volgens computerkenner Guy Kindermans van Datanews niet uit het oog verloren worden dat elk systeem fouten kan bevatten en ooit zal moeten worden geüpgraded.

De overheid

Ook de overheden in ons land werken nog vaak met computers waarop Windows XP staat geïnstalleerd. Volgens de krant De Tijd investeren de overheidsdiensten wel zo'n 2,5 miljoen euro in nieuwe software, maar er zouden toch nog 15.000 computers met XP werken, vooral bij justitie en financiën. De overheid loopt dus een aanzienlijk gevaar voor computervirussen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Nederland draaien nog veel overheidscomputers op Windows XP.  Die landen sloten met Microsoft een overeenkomst voor "verlengde ondersteuning", maar zoiets kost stukken van mensen - het zou gaan om miljoenen euro's - en lost uiteindelijk het fundamentele probleem niet op, weet Guy Kindermans.