Minstens twee hogescholen roepen studenten uit Gambia terug wegens Eboladreiging

Door het Ebolavirus, dat vooral in het West-Afrikaanse land Guinee slachtoffers maakte, roepen minstens twee hogescholen studenten terug die stage liepen in buurland Gambia.

Vandaag keren drie studenten uit de lerarenopleiding aan de HoGent terug uit Gambia. Zij liepen stage in de buurt van de hoofdstad Banjul. "Heel West-Afrika is risicogebied gezien de uitbreidingen, Gambia leek nabij met enkele gevallen die uiteindelijk vals alarm waren, maar dat zorgt voor een zekere ongerustheid bij de betrokkenen en hun ouders," verduidelijkt Johan Persyn (HoGent). "Te lang wachten is veel erger dan er op tijd bij zijn, we willen elk risico vermijden waar het kan." De HoGent houdt ondertussen ook nauw contact met vijf studenten uit Senegal.

In West-Vlaanderen besliste de Katholieke Hogeschool Vives (Associatie KU Leuven) vrijdag al om vijf studenten terug te halen uit Gambia, zij landden afgelopen weekend. "Eén studente onderwijs en vier studenten gezondheidszorg verbleven op circa dertig kilometer van een plek waar een verdacht geval gemeld werd", zegt woordvoerder Frank Devos (Vives).

Niet alle hogescholen trekken studenten terug uit Gambia. De Gentse Arteveldehogeschool bijvoorbeeld heeft één studente in Gambia, maar wijst erop dat een familielid haar opzoekt en verwijst ook naar de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Tropisch Instituut.

Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar Guinee af. Voor Gambia zegt het ministerie dat het mogelijk is om veilig te reizen, mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen.

Het Ebolavirus maakte de meeste slachtoffers in Guinee, maar ook enkele doden in Liberia. In Mali en Gambia worden bloedstalen onderzocht.

Meest gelezen