Nieuwe naam ACW kan zonder de C

Het ACW heeft zijn leden, vrijwilligers en medewerkers opgeroepen zelf een nieuwe naam voor te stellen voor de hervormde werknemersbeweging. Ook in de nieuwe structuur blijven de christelijke waarden centraal staan, maar dat hoeft niet noodzakelijk te blijken uit de naam, luidt het.

Zoals bekend werkt het ACW al langer aan een grondige hertekening van zijn structuren. De aanvallen van N-VA brachten dat proces slechts in een stroomversnelling, het stond al langer in de steigers. Het prijskaartje van de val van Dexia maakte er meteen ook een herstructurering van.

Concreet wordt de koepel met vijf organisaties hertekend tot een netwerk van elf organisaties en vier partners. Dat moet onderlinge samenwerking opleveren rond de problemen en noden van vandaag, met nieuwe vormen van dienstverlening als resultaat. Het kan gaan om noden rond werk, welzijn, en ouderenzorg, maar bijvoorbeeld ook eenzaamheid, huisvesting of ontspanning.

Kers op de taart is de nieuwe naam. "We doen een beroep op ieders creativiteit om een sterke naam en baseline te vinden", aldus voorzitter Patrick Develtere. "Iedereen met een idee is welkom, we zijn benieuwd."

Namen voorstellen kan op netwerkzoektnaam.be, een publiek toegankelijke website. Een kerngroep zal uit de voorstellen vijf namen selecteren, waarop vertegenwoordigers van alle partnerorganisaties zullen kunnen stemmen.

Of de 'C' daarbij nog overeind blijft, valt af te wachten. Het netwerk blijft geïnspireerd op de christelijke waarden, maar stelt zich nadrukkelijk open. Een van de volwaardig leden wordt trouwens het Internationaal Comité, met bestuurders met een zeer uiteenlopende achtergrond.

Op 14 juni volgt het oprichtingscongres. De elf stichtende organisaties van het nieuwe netwerk worden ACV, CM, Familiehulp, Femma, Kwb, KAJ, Okra, Pasar, CM-Ziekenzorg, het Internationaal Comité en Wereldsolidariteit. Welzijnszorg, Pax Christi, Groep Intro en Arktos worden de geassocieerde partners.