Obesitas daalt niet bij jonge Amerikaanse kinderen

In tegenstelling tot wat de Amerikaanse federale autoriteiten recent nog aankondigden, neemt obesitas sinds een tiental jaar niet af bij jonge Amerikaanse kinderen. Dat blijkt uit de resultaten van een studie van de Universiteit van North Carolina. Er is ook een toename van het aantal gevallen van extreme obesitas in de Verenigde Staten.
Archieffoto

"Behalve een toename van de extreme obesitas, is er in de prevalentie van obesitas bij jongeren de voorbije veertien jaar niets veranderd", concludeert dokter Asheley Cockrell Skinner van de faculteit geneeskunde van de Universiteit van North Carolina en mede-auteur van de studie die gepubliceerd werd in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

De resultaten zijn gebaseerd op een analyse van de gegevens van 26.690 kinderen en jongeren van 2 tot 19 jaar tussen 1999 en 2012 in het kader van een nationaal onderzoek over gezondheid en voeding.

Uit het onderzoek blijkt dat 17,3 procent van de kinderen en adolescenten in de VS zwaarlijvig waren in 2012, een cijfer nagenoeg gelijkaardig aan dat in 1999. Het aantal jongeren met extreme obesitas verdubbelde echter over deze periode, van 0,9 procent naar 2,1 procent.

Volgens dokter Skinner is "de toename van de ergste gevallen van extreme obesitas bij kinderen en adolescenten het meest verontrustend, aangezien die duidelijk verbonden zijn met het risico op hartziekten en diabetes, die ook moeilijker te behandelen is", aldus de pediater.