Plastic bakjes voor groenten en fruit voortaan bij pmd?

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil dat de plastic bakjes voor groenten en fruit voortaan voor 100 procent uit pet-materiaal gemaakt worden. Ze reageert daarmee op de vraag van de Belgische veilingen om de plastic bakjes bij het pmd-afval te kunnen sorteren.

Aardbeien, frambozen, peren, appels, champignons en tomaten. Veel groenten en fruit worden verkocht in zogenaamde "punnets", speciale plastic bakjes. Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) ijvert al langer om die bakjes op te nemen als bijkomende fractie bij het ophalen, sorteren en recycleren van pmd-afval.

Maar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil dat de "punnets" daarvoor eerst voor 100 procent uit pet-materiaal (polyethyleentereftalaat) gemaakt worden. Dat zou namelijk nog niet bij alle punnet-verpakkingen zo zijn.

Volgens de minister zal op korte termijn de verpakkingsindustrie en distributiefederatie Comeos ook samengebracht worden om te zien of dat ook kan bij groenten en fruit die worden ingevoerd.