Premier Valls belooft minder belastingen en besparingen

In Frankrijk heeft de nieuwe eerste minister Manuell Valls zijn eerste toespraak gehouden voor het parlement. Valls werd vorige week aangeduid tot nieuwe premier, nadat centrum links zwaar verlies had geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Valls beloofde in zijn speech minder belastingen en economische hervormingen, maar ook besparingen.

Valls beloofde in zijn speech dat hij de gezondmaking van de openbare financiën zal voortzetten. Hij bevestigde het objectief om de uitgaven met 50 miljard euro te verminderen in de periode van 2015 tot 2017. 19 miljard daarvan is voor rekening van de regering, 10 miljard voor de ziekteverzekering en nog eens 10 miljard voor de lokale overheden.

"In 2012 hebben we een schuld aangetroffen die omhoogschoot, en een tekort op de openbare rekeningen van 5,2 procent van het BIP", zei Valls. "We hebben dat tekort al teruggebracht tot 4,3 procent in 2013. En we gaan dat herstel voortzetten gedurende deze regeerperiode."

Daarnaast beloofde Valls belangrijke belastingverminderingen. Tegen 2016 moeten de belastingen op de loonkosten met 30 miljard worden verminderd. Nog in 2016 wordt de "C3S"-belasting op de bedrijven afgeschaft, wat de bedrijven 6 miljard extra moet opleveren. Voort wordt een extra belasting op de bedrijfsbelasting afgeschaft in 2016 en tegen 2020 moet de belangrijkste aanslagvoet voor de bedrijfsbelasting dalen van 33 procent nu naar 28 procent.

Premier Valls haalde overigens ook uit naar de Europese Centrale Bank omdat de euro volgens hem te duur is en de ECB minder gericht is op groei dan haar Amerikaanse of Japanse evenknie. "De euro is vandaag 10 procent duurder dan in de zomer van 2012, wat uiteraard weegt op onze export", zo zei hij. "De inspanningen die we leveren voor de vermindering van de tekorten, voor structurele hervormingen, voor de competitiviteit van de ondernemingen en voor de loonkosten mogen niet worden weggeveegd door een te dure euro."

Na de speech van Valls kreeg zijn regering het vertrouwen van het parlement.306 parlementsleden stemden voor, 239 tegen. Ook een meerderheid van de Franse groenen stemden voor de regering, hoewel ze er geen deel meer van uitmaken.