Prikacties bij Ivago Gent van de baan

Het personeel van de afvalintercommunale Ivago is opnieuw aan de slag na de prikactie van vanmorgen. Het personeel had het werk neergelegd na een geval van agressie. Na een overleg tussen vakbonden en directie is het werk hervat. De directie gaat de procedure in verband met agressie herzien. Ivago is actief in Gent en Destelbergen.

Gisteravond was er een incident toen een klant in de Gentse wijk Sint-Jan-Baptist zijn afval zelf in de huisvuilwagen wou gooien. Het afval zat bovendien niet in de correcte vuilniszak. Tijdens de discussie die daarop ontstond, deelde de man enkele rake klappen uit aan de vuilnisophaler.

De vakbonden en directie van de intercommunale pleegden vanmorgen overleg over de zaak. "Agressie tegen collega's kan niet, en het probleem wordt door Ivago erkend", aldus vakbondsman Dirk Van Belle. "De directie gaat rond de tafel zitten met de bevoegde instanties, zoals de burgemeester en de politie, om het probleem aan te kaarten.

"In geval van fysieke agressie is er een afspraak met de politie dat daar prioriteit aan wordt gegeven", zegt woordvoerder Koen Van Caimere van Ivago. "Die afspraak werd vanmorgen herbevestigd tijdens een bijzonder comité voor preventie en bescherming op het werk. Het agressiegeval van maandag werd op een juiste en alerte manier door onze interne diensten gemeld, de politie was snel ter plaatse en de dader werd opgepakt."

Omdat de dader doodsbedreigingen richtte aan het adres van de vuilnisophalers zal Ivago de komende dagen in de zone bijstand verlenen. "De directie heeft ook erkend dat de communicatie met de bevoegde instanties over het agressiegeval beter kon", aldus Van Belle nog.

De vakbonden zijn positief over het gesprek. "Het is belangrijk dat het probleem wordt erkend. Wij staan niet om 4 uur op om te gaan werken en dan in elkaar geslagen te worden." Het personeelslid dat werd aangevallen heeft kneuzingen in de nek en de rug en is zeker tot het einde van de week arbeidsongeschikt.

Ivago registreerde vorig jaar zes agressiegevallen tegen haar medewerkers, dat is zonder de feiten van verbale agressie gerekend. De afvalintercommunale verwacht geen extra hinder door de korte prikactie van vanmorgen.