Rajoy verwerpt Catalaans referendum categorisch

De Spaanse regering heeft de volksraadpleging die Catalonië plant over onafhankelijkheid van de regio categorisch afgewezen. "Dit voornemen is niet verenigbaar met de Spaanse grondwet", zei premier Mariano Rajoy vandaag tijdens een parlementair debat.
AP2013

Het Catalaanse regionale parlement had in Madrid het verzoek ingediend om een referendum te houden over een mogelijke afsplitsing van Spanje.

"Men maakt aanspraak op een soevereiniteit die niet bestaat", zo zei Rajoy. "De Spaanse grondwet kent geen provinciale of lokale soevereiniteit".

Drie afgevaardigden van de Catalaanse deelregering hadden eerder het verzoek van Catalonië voorgedragen. Artur Mas, de regeringsleider van de economisch sterkste regio van Spanje, had geweigerd zijn voornemen in Madrid persoonlijk toe te lichten. Het was dan ook zo goed als zeker dat het verzoek met een grote meerderheid zou afgewezen worden.

Naast Rajoy's conservatieve Volkspartij (PP) sprak ook de socialistische oppositiepartij PSOE zich tegen het referendum uit.

Verwacht wordt dat de Catalaanse regering hoe dan ook een referendum zal houden over de onafhankelijkheid.