Recordaantal bedrijven stopt ermee in Nederland

In Nederland zijn vorig jaar 172.000 bedrijven opgericht. Daar staat een recordaantal van ruim 129.000 bedrijven tegenover dat ermee stopte. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij 8 procent ging het om een faillissement. In 2008, aan het begin van de economische crisis, was dit nog 4 procent. Er stoppen vooral veel organisatieadviesbureaus. Van alle opheffingen zijn zeven op de tien een eenmanszaak.

Ook vorig jaar startten in Nederland de meeste bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Daarbij gaat het voornamelijk om organisatieadviesbureaus. In 2013 waren het er bijna 14.000, 8 procent van het totale aantal starters.

Webwinkels staan op nummer 2 op deze lijst. In de detailhandel gingen vorig jaar ruim 8.000 webwinkels van start, een recordaantal. In de meeste gevallen betrof het webwinkels in kleding- en modeartikelen.