Regering VS heeft soms tien overlappende diensten

De federale Amerikaanse regering heeft soms meerdere diensten die zich op dezelfde programma's richten, zo heeft de krant USA Today uit een rapport van het Amerikaanse Rekenhof (GAO) geciteerd.

De GAO gaat nu al vier jaar na welke diensten dubbel werk leveren, en vond 26 nieuwe terreinen waar federale programma's gefragmenteerd zijn, dubbel werk leveren, elkaar overlappen of gewoon inefficiënt zijn. Die 26 komen bovenop de 126 uit vorige rapporten.

Zo beschikt het ministerie van Volksgezondheid over tien diensten in verband met aids bij minderheden. Het Pentagon houdt er acht agentschappen op na in verband met krijgsgevangenen en oorlogsvermisten. De Shriever luchtmachtbasis in Colorado heeft acht satellietvolgcentra voor tien satellietprogramma's.

Volgens de krant is het onmogelijk te zeggen hoeveel geld precies er door dit dubbel werk wordt verkwist. Dat komt onder meer omdat de regering niet opvolgt voor welk programma welke dienst bevoegd is. Maar als het Congres zou ingrijpen, kunnen er jaarlijks tientallen miljarden euro per jaar worden bespaard. Overigens betwisten diensten soms dat hun werk verspilling is, aldus USA Today.