Waalse parlementsvoorzitter vraagt uitleg over aanhouding Wesphael

Patrick Dupriez (Ecolo), voorzitter van het Waals parlement, heeft schriftelijk naar de redenen van de verlengde aanhouding van Wesphael gevraagd. De Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn laat weten dat ze hem een kopie van de rechterlijke beslissing zal sturen. De Waalse politicus Bernard Wesphael wordt verdacht van moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton.

Dupriez heeft in een brief aan de procureur-generaal gevraagd of Wesphael wel op een faire manier behandeld werd. Hij zou informatie hebben gekregen die erop wijst dat het gerecht Wesphael in de cel houdt om niet de indruk te wekken dat de politicus een voorkeursbehandeling krijgt. "Dupriez zal een kopie van de juridische beslissing toegestuurd krijgen. De suggesties dat er politieke motieven spelen, laat ik voor rekening van de advocaten. De discussie over de verdere aanhouding van de verdachte moet alleen voor de gerechtelijke overheden worden gevoerd", zegt de woordvoerder van het Gentse parket.

De raadkamer in Brugge verlengde vrijdag de aanhouding van Wesphael, maar de verdediging heeft beroep aangetekend tegen die beslissing. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling spreekt zich op 15 april uit over de verdere aanhouding.

Wesphael en zijn echtgenote verbleven donderdagavond 31 oktober 2013 in een hotel in Oostende. Na een ruzie trof Wesphael zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Volgens het parket houdt die stelling geen steek.