Wodka drinken op 16? Beke: "Ja, maar met mate"

"Mogen 16-jarigen sterke drank drinken op een fuif of op café?" Die vraag stelde Kevser van het jongerenprogramma "Boost" vandaag aan de partijkopstukken. En ze kreeg enkele opvallende antwoorden. Zo zegt Wouter Beke (CD&V) "ja (maar met mate)". Open VLD'er Alexander De Croo antwoordt duidelijk "neen".

De liberaal De Croo vindt dat jongeren "op hun verantwoordelijkheid mogen gewezen worden". De wet is de wet, zegt hij. "Op 16 mag u bier en wijn drinken. Op 18 jaar mag u sterke drank drinken. Dat is heel duidelijk."

CD&V-voorzitter Beke is dan weer -enigszins verrassend- een pak milder. "Ja, maar met mate. Ik denk dat je moet beginnen met het opvoeden van jonge mensen en niet zomaar verbodsbepalingen moet gaan uitvoeren", is zijn antwoord.

Naast Open VLD zeggen ook PVDA, N-VA en Vlaams Belang "neen". In het "ja"-kamp zitten naast CD&V ook Groen, SP.A en LDD.

lees ook