"Crisis Oekraïne binnen 48 uur opgelost"

De crisis in Oekraïne zal binnen de 48 uur opgelost zijn. Dat is de niet mis te verstane boodschap van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov. Avakov voegt er wel aan toe dat er ook geweld aan te pas kan komen. Pro-Russische activisten houden nog altijd twee regeringsgebouwen bezet in het oosten van Oekraïne. Het overheidsgebouw in Charkov is wel weer in handen van de overheid.

Het is al dagenlang onrustig in het oosten van Oekraïne, waar vooral Russen wonen. Daar hadden pro-Russische activisten drie overheidsgebouwen ingenomen en omringd met grote barricades. Dat gebeurde in Donetsk, Charkov en Loegansk.

Oekraïne laat weten dat het gebouw in Charkov ondertussen wel weer in handen van de overheid is. De inname van de gebouwen kwam er niet lang nadat Rusland de zuidelijke regio Krim annexeerde. De Russen in Oekraïne willen nu ook meer autonomie voor het oosten van het land.

"Met of zonder geweld"

Volgens het Westen heeft Rusland een belangrijke hand in de onlusten in het oosten van Oekraïne, maar Moskou ontkent dat. In ieder geval vindt er volgende week een eerste top plaats met alle betrokken partijen.

Ondertussen laat de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken weinig aan de verbeelding over. Hij zegt dat de overige twee regeringsgebouwen, in Donetsk en Loegansk, binnen 48 uur weer in Oekraïense handen zullen zijn. Hij voegde er aan toe dat dat met of zonder geweld zal gebeuren.

Er zouden al gesprekken zijn tussen de opstandelingen en vertegenwoordigers van de Oekraïense overheid, maar in Loegansk worden de barricades dan weer extra versterkt. Al zouden daar al tientallen activisten vertrokken zijn. Verschillende politici in het oosten van Oekraïne pleiten alleszins voor een amnestieregel voor de pro-Russische betogers, om zo de opstand geweldloos te beëindigen.

GENYA SAVILOV