"Geen 5 miljard euro voor nieuwe straaljagers"

In Brussel hebben jonge West-Vlaamse SP.A-kandidaten actiegevoerd tegen de aankoop van nieuwe straaljagers. Volgens hen kan dat geld beter besteed worden aan sociale projecten. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) benadrukt dat nieuwe investeringen nodig zijn.

"We zijn niet tegen Defensie, maar het moet een Europese Defensie zijn en we gaan niet mee in het verhaal van 5 miljard euro voor nieuwe straaljagers terwijl er zo veel geld nodig is voor andere dingen, zoals jobs, betaalbare woningen en onze sociale zekerheid", zegt Oostendenaar Aaron Ooms (SP.A, foto boven), die kandidaat is voor het Vlaams Parlement.

"De hervormingen die Defensie heeft doorgevoerd, zijn er gekomen met socialisten in de regering. De burgers weten dat we in onze gemeenschappelijke defensie moeten investeren, dat we dat ook proberen te doen als een betrouwbare partner, en dat dat ons land ook vooruithelpt", zegt De Crem (kleine foto) in een reactie op de actie.

"Ik heb gezien dat bij het bezoek van president Obama de hele regering en ook de eerste minister echt hebben kunnen steunen op de beslissingen van Defensie. Het is en blijft een belangrijke toetssteen voor een geloofwaardig land, in de eerste plaats om onze burgers, en ook de SP.A-kiezers, te verdedigen."

lees ook