"Verbod op "Telefacts"-reportage is zware censuur"

De Vlaamse Vereniging van Journalisten heeft "met ongeloof kennisgenomen van het verbod dat de Brusselse rechter heeft opgelegd aan het VTM-programma "Telefacts"". Dat laat de vereniging weten in een persbericht. De reportage die "Telefacts" gisteren wou uitzenden, werd op eenzijdig verzoekschrift verboden. "Dit is zware censuur", klinkt het.

Het actualiteitenprogramma "Telefacts" wou gisteren een reportage uitzenden over verschillende schandalen bij de rechtbank in Veurne. Daarin zou het onder andere gaan over een onderzoeksrechter die officieel in verdenking is gesteld van afpersing. De ondertussen gepensioneerde man diende een eenzijdig verzoekschrift in om de uitzending tegen te houden.

Volgens zijn advocaat, Vincent Vereecke, heeft VTM niet voldoende recht op weerwoord gegeven. "Wij waren bereid te reageren op voorwaarde dat we wisten wat de inhoud van de reportage was", zegt hij. "Zodat we precies weten waarover het gaat. Dat heeft men geweigerd."

De Brusselse rechter heeft uiteindelijk de uitzending op eenzijdig verzoekschrift verboden. In het geval de informatie uit de reportage toch zou worden vrijgegeven, riskeert VTM een boete van 200.000 euro.

Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur bij de VTM-nieuwsdienst, betwist dat er geen kans tot weerwoord was. "Uiteraard hebben wij de betrokken rechter de kans gegeven om te reageren", zegt hij. "Ze zouden dan ook te horen gekregen hebben wat de getuigen hebben gezegd."

Gisterenavond reageerde Hoflack al verontwaardigd op de zaak. "Dat met een eenzijdig verzoekschrift een reportage waarin alle regels werden gerespecteerd kan verboden worden, is zeer triest voor de persvrijheid", klonk het. "Ik protesteer met klem tegen deze vorm van censuur." VTM zal dan ook verdere juridische stappen ondernemen.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten steunt VTM en "Telefacts" in het verzet tegen het gerechtelijke uitzendverbod. "Deze gerechtelijke beschikking komt onverkort neer op zware censuur", klinkt het. "De VVJ roept alle magistraten op om artikel 25 van de Grondwet te herlezen en te respecteren. Dat artikel verbiedt met zoveel woorden preventieve overheidscensuur tegen nieuwsmedia."