"Waarom nu wel? Wellicht omdat ik dit jaar 80 word"

De Italiaanse actrice Sophia Loren gaat haar autobiografie schrijven. "In de loop der jaren hebben verschillende uitgevers me dat gevraagd. Waarom ik nu de behoefte voel om mijn leven te vertellen weet ik niet. Wellicht omdat ik dit jaar 80 word."

Sophia Loren werd meermaals door uitgevers aan de mouw getrokken om haar memoires te boek te stellen. Ze was er nooit voor te vinden. Nu is ze toch gezwicht. "Wellicht omdat ik dit jaar 80 word", zegt de diva van de Italiaanse en internationale cinema. Het boek zal in elk geval op haar verjaardag, 20 september, in de rekken liggen.

"Oggi, ieri, domani", zal het boek heten, naar een van de films waarin la Loren de affiche deelde met Marcello Mastroianni. De Italiaanse uitgever Rizzoli heeft de internationale publicatierechten verworven en verkoopt ze op de London Book Fair, die deze week van start is gegaan.

Sophia Loren is de meest succesvolle Italiaanse actrice ooit. Ze speeld in films van tal van gerenommeerde acteurs. Na haar internationale doorbraak in "La ciociara" wachtte haar ook een carrière in Hollywood. Ze won een Oscar en vijf Golden Globes.