"XP en mijn foto verdwijnen, maar ik vind het niet erg"

Windows XP is sinds deze week definitief overleden. De sprookjesachtige foto van een groene heuvel zal voor veel mensen altijd verbonden blijven met het in 2001 opgestarte besturingssysteem. Microsoft stuurde een cameraploeg naar de man die deze foto destijds maakte. En net als XP zelf, heeft ook de ooit zo groene heuvel zichtbaar zijn beste tijd gehad.

Volgens de softwaregigant hebben ruim een miljard mensen de foto van de groene heuvel - Bliss - gezien. Een cameraploeg trok nog een keer naar de beroemde heuvels ten noorden van San Francisco. Om de niet meer zo groene vlakte te filmen, maar ook om te praten met Charles O'Rear, de fotograaf.

Hij herinnert zich nog levendig hoe de foto tot stand is gekomen. "Het was 1998 en ik was op weg naar mijn vriendin Daphne. Ik zag het uitzicht uit mijn wagen. Het gras zag er perfect groen uit en de zon scheen op volle kracht, terwijl er een beetje wolken aan de hemel stonden. Het was hemels", weet O'Rear, die de foto kiekte met een Mamiya RZ67. "Al had ik echt nooit verwacht dat die foto zo een succes zou worden. Iedereen met een computer heeft die heuvel gezien. Misschien niet lang, maar toch eventjes."

"The real deal"

"Als er een cameraploeg aan het filmen was in het Witte Huis en er waren computerschermen te zien, dan zag ik mijn foto. Was ik naar het nieuws aan het kijken en hield de president van Rusland een toespraak met naast hem een computer, dan was het weer mijn foto die ik op het scherm zag", klinkt het trots.

Enkele jaren later kreeg de fotograaf een nieuw mailtje van medewerkers van de softwarereus. "Ze wilden weten waar die foto was genomen, omdat sommigen dachten dat de heuvel het resultaat was van Photoshop", lacht O'Rear.

"Nog anderen dachten dat de foto was genomen in de buurt van het hoofdkantoor van Microsoft, maar toen heb ik gezegd dat de foto gemaakt is in de wijnregio Napa Valley in het plaatsje Carneros. Én dat het de real deal is, dus zonder Photoshop."

Het einde van XP betekent ook dat zijn foto steeds minder te zien zal zijn. "Maar ik vind het niet erg. Het doet mij plezier dat zoveel mensen die foto gezien hebben. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat iedereen die ouder is dan 15 jaar, zich die foto nog zal herinneren over 50 of 60 jaar."

Rust in vrede, XP