"Zes maanden aan een stuk slapen is echt geen lachertje"

Een meisje van 18 uit Drongen lijdt als enige in ons land aan het zogenoemde schone slaapstersyndroom. Dat is een aandoening waarbij ze weken tot maanden aan een stuk tot 22 uur per dag slaapt. De 18-jarige Chiara getuigde vandaag op Radio 2 Oost-Vlaanderen over haar ziekte.

De laatste keer dat Chiara een zogenoemde episode kreeg was op 2 november van vorig jaar. Ze werd pas 77 dagen later, op 17 januari van dit jaar, opnieuw wakker. Vorig jaar maakte ze zelfs een slaap-episode van 119 dagen door.

"Het is niet zo dat ik dan 24 uur lang slaap", vertelt Chiara. "Ik slaap zo'n 22 uur aan een stuk. Maar tussenin heb ik hallucinaties en voel ik me angstig en dat is allesbehalve prettig." De tiener herinnert zich achteraf ook nauwelijks iets van wat er tijdens de episode gebeurd is.

"De allereerste keer dat ik zo'n episode kreeg, was ik een jaar of 13. Ik voelde me raar, viel in slaap en werd wakker in het ziekenhuis. De dokters dachten dat ik een hersentumor had."

"Een geval op de 1 miljoen"

"Het syndroom komt erg zelden voor", beaamt dokter Carine D'hondt van het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent. "We hebben het dan over ongeveer 1 op de 1 miljoen. Het komt het vaakst voor bij adolescenten en nog iets vaker bij jongens dan bij meisjes."

"De ziekte manifesteert zich door periodes van slaap die je echt niet kunt tegenhouden afgewisseld met gewone periodes waarin je perfect normaal kunt functioneren. Onderzoek heeft uitgewezen dat het te maken heeft met een hersenfenomeen. Er is een erfelijkheidsfactor maar tegelijk wordt de ziekte ook uitgelokt door iets, bijvoorbeeld een infectie."

De ziekte dooft meestal uit na de leeftijd van 20 jaar en komt nog maar zelden voor bij mensen ouder dan 30. Ook Chiara hoopt dat ze, nu ze 18 is, het ergste achter de rug heeft.