Artsen Zonder Grenzen haalt zwaar uit naar VN-missie in Zuid-Soedan

Artsen Zonder Grenzen haalt vandaag in een persbericht zwaar uit naar de VN-missie in Zuid-Soedan. De ngo beschuldigt de VN ervan te weigeren de levensomstandigheden van 21.000 vluchtelingen te verbeteren. Die vluchtelingen verblijven bij de VN-basis in Tomping, in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba.
Copyright: Andrei Pungovschi

Ongeveer 21.000 vluchtelingen verblijven in een vluchtelingenkamp dat opgetrokken is bij de VN-basis in Tomping. Volgens Artsen Zonder Grenzen zitten de vluchtelingen in verschrikkelijke omstandigheden op elkaar gepakt in de laagst gelegen delen van de basis, die snel overstromen. Met het regenseizoen voor de deur hebben AZG en andere humanitaire organisaties herhaaldelijk gevraagd aan de VN om het vluchtelingenkamp uit te breiden naar drogere zones of de vluchtelingen elders onder te brengen. "Bij de eerste regenbui van het seizoen zijn 150 latrines ingestort", aldus AZG.

De ngo stelt vast dat de VN echter niets onderneemt en spreekt van een "beschamende houding die mensenlevens in gevaar brengt". Volgens AZG zijn er op de basis droge zones beschikbaar, die nu achter prikkeldraad zitten en gebruikt worden als parking of opslagruimte. "Het is onbegrijpelijk dat die ruimte niet vrijgegeven wordt", aldus de ngo.

Het hoofd van de VN-missie UNMISS, Hilde Johnson, zei vorige week zelf dat het vluchtelingenkamp in Tomping met het aankomende regenseizoen "het risico loopt om een dodelijke val te worden". Ze kondigde aan dat het kamp in mei zou sluiten. "Maar de voorbije weken zijn slechts 1118 vluchtelingen verhuisd", aldus AZG.

Tomping is volgens de ngo slechts het meest zichtbare voorbeeld van de nood aan een andere aanpak van de VN in Zuid-Soedan. Ook elders in het land hebben tienduizenden vluchtelingen hun toevlucht gezocht op basissen van UNMISS, en ook daar ziet AZG "een verontrustend gebrek aan voorbereidingen op de jaarlijks weerkerende regens".

"We herinneren de VN eraan dat bescherming méér is dan mensen verzamelen in een bewaakte compound. Fatsoenlijke levensomstandigheden zijn essentieel. De mensen moet niet alleen veilig zijn voor geweld, maar ook voor bijvoorbeeld ziektes. Het is dringend tijd voor concrete actie, " besluit de ngo.