Asbest in 1 op de 2 oude metrostellen van MIVB

Zowat de helft van de oudste metrostellen van de MIVB, bevat plaatjes met asbest. Eergisteren werd asbest ontdekt in plaatjes van twee oude metrostellen. De MIVB is naar eigen zeggen verbaasd over de aanwezigheid van de asbestvezels en wijt die aan een gebrekkig opgemaakte inventaris die diende voor de asbestverwijdering.

Maandag ontdekte een technicus twee verdachte isolatieplaatjes in een verouderd metrostel type MX (1976). Na onderzoek bleek dat het materiaal inderdaad asbestvezels bevatte.

Nog voor de resultaten van die test bekend waren, liet de MIVB 45 andere oudere metrostellen onderzoeken om na te gaan of dezelfde materialen aanwezig waren. Het materiaal met de asbestvezels werd aangetroffen in meer dan de helft van de toestellen.

Volgens de MIVB stonden deze materialen niet op de inventaris die werd opgesteld door de constructeurs voor de asbestverwijdering in de metrostellen. De vervoersmaatschappij heeft daarom een extern auditbureau aangesteld om een nieuwe inventaris op te maken van de oudere metrostellen maar ook van de oudere bussen en trams.

Volgens MIVB-woordvoerder Guy Sablon bestaat er geen gevaar voor de reizigers en de bestuurders. Toch komt er een luchtanalyse in de toestellen om helemaal zeker te zijn.