Britse minister van Cultuur stapt op na onkostenschandaal

De Britse minister van Cultuur en Mediazaken, Maria Miller, is opgestapt na een schandaal over onkostennota's. De 50-jarige Miller, van de conservatieve partij, stond al enkele dagen onder druk om ontslag te nemen.

In 2012 kwam aan het licht dat Miller 90.000 Britse pond aan onterechte onkosten had ingediend. Het ging om het onderhoud en de hypotheekaflossing van een appartement in Londen waar haar ouders woonden. De woning werd later met 1 miljoen pond winst verkocht.

De "Independent Parliamentary Commissioner for Standards", de Britse onkostenwaakhond, heeft beslist dat Miller 45.000 pond moest terugbetalen, maar uiteindelijk werd dat bedrag, na tussenkomst van de bevoegde Kamercommissie, gereduceerd tot 5.800 pond.

De Kamercommissie bekritiseerde het gedrag van Miller, die het onderzoek tegengewerkt zou hebben. Vorige week bood Miller haar excuses aan, maar daarmee gooide ze eerder olie op het vuur dan dat ze de gemoederen kon bedaren. In een brief aan premier David Cameron schrijft ze dat de controverse een rem is geworden voor het belangrijke werk dat de regering doet.