Bruno Tobback: "Bart De Wever is een aasgier"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback reageert "gechoqueerd en verbolgen" op de uitspraken van Bart De Wever (N-VA) over de afwezigheid van Yasmine Kherbache (SP.A) in de Antwerpse gemeenteraad. "Dit is een afleidingsmanoeuvre om de eigen inhoudelijke problemen te verhullen", zegt hij aan onze redactie.
Nicolas Maeterlinck

De Wever haalt vandaag in een interview met Knack zwaar uit naar de linkse oppositie in zijn stad. De Antwerpse burgemeester zegt dat oppositieleidster Kherbache (SP.A, kleine foto) "nu al weggedeemsterd is" in de Antwerpse gemeenteraad. Kherbache reageert via Twitter dat ze afwezig was omdat ze ziek in bed lag en noemt de uithaal "laag-bij-de-gronds".

Haar voorzitter Bruno Tobback haalt nu op zijn beurt scherp uit naar De Wever. "Ik ben gechoqueerd en verbolgen", zegt hij. "Vooral over de manier waarop. Hij geeft nu een sneer naar Yasmine Kherbache die enkele gemeenteraden heeft gemist door griep, terwijl anderen zorgvuldig hebben vermeden om te verwijzen naar zijn ziekte, ook al heeft hij er toen debatten voor afgezegd. Ik vind dit compleet ongepast. Dat is u gedragen als een aasgier."

Tobback heeft het over een "teken van zwakte" en een "afleidingsmanoeuvre voor de eigen inhoudelijke problemen". Die komen duidelijk naar voren in de debatten waar de SP.A-voorzitter aanwezig is geweest, meldt hij. "Ik ben zelf al vaak naar debatten gegaan waar dan derderangs-N-VA’ers de ene keer dit vertellen en de andere keer wat anders, gewoon omdat hun programma zo’n warboel is", sneert hij.

"Dit zegt iets over hun mensbeeld"

Tobback verwijst ook naar de uitspraak van de Antwerpse schepen van Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA) dat er geen tekort zou zijn aan personeel bij de kinderdagverblijven als de verzorgsters wat minder vaak ziek zouden zijn. "Dit zegt iets over hun mensbeeld en de manier waarop ze aan politiek doen."

Maar is het niet te betreuren dat het stilaan een partijtje moddergooien lijkt te worden? "Ik vind dat zeer jammer. En normaal gezien reageer ik daar ook niet op. Maar ik vind dit dermate grof. Hij verlaagt zich tot een dergelijk niveau dat ik niet anders kan dan reageren", zegt Tobback.

De SP.A-voorzitter ontkent tot slot dat zijn partij zich laat opjagen door de PVDA, zoals De Wever zegt. "Hij heeft al duizend keer meer geklaagd over de SP.A dan ik over de PVDA. Dat is wel duidelijk", luidt het. Tobback noemt de PVDA daarvoor ook "te klein en te irrelevant".

lees ook