De heroïne van Merkel en de crack van Berlusconi

Angela Merkel die verslaafd is aan heroïne, Barack Obama die zijn legerdienst doet en Silvio Berlusconi die niet zonder crack kan. Dat zijn enkele voorbeelden van toppolitici die aan bod komen in een gloednieuw nummer van de Spaanse popgroep Amaral. Met het liedje en de bijbehorende videoclip willen de Spanjaarden op een satirische manier aantonen dat wereldleiders geen voeling hebben met de realiteit.

Voor de videoclip van "Ratonera" (vertaald in het Nederlands is dat "muizenval") heeft de popgroep de creativiteit van cartoonist Alberto González Vázquez ingeschakeld. Het is hij die onder meer een heroïnespuitende Duitse bondskanselier op de kijkers loslaat.

Volgens de cartoonist kreeg hij carte blanche. "Hier is het liedje, doe ermee wat je wil. Dat is wat ze tegen mij zeiden", zegt de Spanjaard in El Diario. "De soms wat dubbelzinnige songteksten hebben mij geïnspireerd om deze illustraties te maken."

Wereldwijd heeft de Spaanse popgroep al vier miljoen albums verkocht. Hun nieuwe album - met Ratonera als single - wordt in september uitgebracht. Tot dusver werd het onderstaande filmpje van Ratonera, na amper twee dagen, al 955.000 keer bekeken.