De Wever: "Antwerpse SP.A is niet in staat tot oppositie"

N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever haalt in een interview met Knack zwaar uit naar de linkse oppositie in de Antwerpse gemeenteraad. "De SP.A is helemaal het noorden kwijt", zegt hij. Over Yasmine Kherbache, die de SP.A-oppositie aanvoert, luidt het dat ze "nu al is weggedeemsterd". Kherbache noemt de uitspraken van De Wever op Twitter "laag-bij-de-gronds". "Ik lag ziek in bed", verklaart ze haar afwezigheid in de gemeenteraad.

De Wever loopt niet hoog op met de oppositie in zijn stad. "De Antwerpse oppositie voert vooral onderling strijd, en niet tegen mij. De doorbraak van de PVDA heeft de SP.A de stuipen op het lijf gejaagd. De PVDA schiet met een stalinorgel haar kritieken af op het stadsbestuur. Dat leidt niet alleen tot een verbaal opbod, maar ook tot pure verzuring."

"In de eerste maanden ben ik die strijd aangegaan. Nu leun ik achterover in mijn stoel en laat ze doen, want ik zie nu in dat ze vooral tegen elkaar vechten, en niet tegen mij. Ze overtroeven elkaar in een competitie om de meest linkse, de meest negatieve en vooral meest anti-N-VA-gezinde partij te zijn", laat hij optekenen in het weekblad Knack.

"Ik moet de Antwerpse gemeenteraad tegenwoordig spreiden over twéé dagen, omdat onder andere de PVDA een resem initiatieven neemt en ons interpelleert over van alles en nog wat. Over de miljonairsheffing, over de nucleaire veiligheid: ik heb hen al uitgelegd dat ik er écht niet voor bevoegd ben. En ze zwepen Groen op. Dat wil wat zeggen, want Meyrem Almaci kan sowieso al dooremmeren zonder veel punten of komma’s te gebruiken."

Naast Almaci krijgt vooral Yasmine Kherbache (SP.A) een veeg uit de pan. "De SP.A is helemaal het noorden kwijt. De socialisten hebben negentig jaar niets anders gedaan dan besturen, zij zijn gewoon niet in staat tot oppositie. Waar is Yasmine Kherbache? De "antipode van De Wever", zo werd ze vorig jaar aangekondigd. De waarheid is dat ze nu al is weggedeemsterd. Op de laatste gemeenteraden was Kherbache zelfs niet aanwezig. Dat heb ik nog nooit geweten van een "oppositieleidster"."

De Wever haalt ook zwaar uit naar de PVDA. Hij hoopt zeker niet op een verkiezingsoverwinning van die partij, zegt hij, ook al zou dat de linkerzijde verdelen. "De PVDA is een partij die tot voor kort openlijk Cuba en Noord-Korea als model zag, en misschien nu nog. Tot mijn grote verbazing bestaat er geen cordon sanitaire rond die partij, zoals er één is rond het VB - en terecht."

Kherbache: "Lag ziek in bed"

Yasmine Kherbache heeft intussen via Twitter gereageerd op de uitspraken van De Wever. Ze laat weten dat dat ze de gemeenteraad gemist heeft omdat ze ziek in bed lag. "U ziek? Ik stuur sms 'veel beterschap'. Ik ziek? U haalt uit in de pers", schrijft de SP.A-politica, die ook de hashtag "#laagbijdegronds" gebruikt. Kherbache is overigens vanavond te gast in "Reyers politiek" op Canvas.

"Overheid moet geen gsm's verkopen"

De Wever zegt voorts in Knack dat hij wel wil praten over de privatisering van overheidsbedrijven als Belgacom en Bpost. "Het is geen kerntaak van de overheid om gsm's te verkopen of brieven rond te laten dragen. We moeten alleen het referentiekader bepalen voor telecommunicatie en postbedeling. Dus een privatisering is zeker bespreekbaar. Men moet dividenden afwegen tegen het rentevoordeel. Als men Bpost en Belgacom verkoopt, moet men de opbrengst van die operatie aftrekken van de staatsschuld. Als de uitgespaarde rente voor de overheid hoger is dan het dividend van haar overheidsbedrijven, moet men die verkopen."

Ten slotte laat de N-VA-voorzitter ook weten dat een tweederdemeerderheid (die nodig is voor een nieuwe staatshervorming, red.) voor hem geen must is, als er een coalitie kan worden gevonden met partijen die samen een "structurele meerderheid" willen vormen. "Die kan mooie zaken realiseren. Als er zo’n meerderheid bereid is om een federale regering te vormen, doet de N-VA onmiddellijk mee. Onmiddellijk! Ik ga mij dit keer niet laten gijzelen om een tweederdemeerderheid voor een staatshervorming te bekomen."

lees ook