Einde van Windows XP verzacht daling pc-verkoop

Het aangekondigde einde van het besturingssysteem Windows XP heeft de wereldwijde achteruitgang van de pc-markt doen vertragen. In het eerste kwartaal beslisten vooral ondernemingen een nieuwe pc te kopen, omdat ze wisten dat Microsoft de ondersteuning van Windows XP vanaf 8 april zou stopzetten. Dat blijkt uit studies van de onderzoeksbureaus Gartner en IDC.
Feature China / Barcroft Media

IDC schat dat er in de eerste drie maanden van 2014 wereldwijd 73,4 miljoen pc's (desktops, laptops en notebooks) verkocht werden, 4,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Gartner heeft het over 76,6 verkochte apparaten, of min 1,7 procent.

Het is de achtste opeenvolgende daling van de markt van klassieke computers, maar de achteruitgang vertraagt duidelijk. In het vierde kwartaal van vorig jaar spraken IDC en Gartner nog van respectievelijk -5,6 en -6,9 procent. In heel 2013 was er sprake van een achteruitgang van meer dan 10 procent.

"De pc-markt blijft zwak, maar toont tekenen van verbetering vergeleken met vorig jaar", zegt Gartner-analiste Mikako Kitagawa. "De stopzetting op 8 april van de technische ondersteuning voor Windows XP heeft een rol gespeeld", klinkt het nog. "Die stimuleerde de opfrissing van het pc-park", vooral in ondernemingen.

Ook in het eerste kwartaal was het Chinese concern Lenovo de marktleider (met een marktaandeel van circa 17 procent), voor het Amerikaanse Hewlett-Packard.

De wereldwijde pc-markt krimpt al twee jaar ten gevolge van het succes van smartphones en tabletcomputers.