Gent geeft kinderen geen GAS-boete, maar vermanende brief

Een Gents kind, hoe jong ook, dat een GAS-overtreding begaat, krijgt straks geen boete meer, maar een brief van de burgemeester. Op die manier wil Gent de straffeloosheid tegengaan, zonder de leeftijd voor GAS-boetes te verlagen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Een stad kan de leeftijd voor GAS-boetes verlagen tot veertien jaar, indien gewenst. Maar daar wil Gent absoluut niet aan meedoen, besliste het stadsbestuur recent. Al wil dat niet zeggen dat burgemeester Daniël Termont (SP.A) iedereen die jonger is dan zestien zomaar wil laten begaan.

Wie die leeftijd nog niet bereikt heeft en zich bezondigt aan wildplassen of overdreven veel lawaai maken, krijgt een vermanende brief in de bus. Begaat het kind een tweede misstap voor zijn zestiende, dan volgt er een bezoek van de jeugdinspecteur. Een beetje paternalistisch, geeft Termont toe, maar hij ziet geen andere oplossing. Het alternatief is volgens hem complete straffeloosheid.

De brief is een van de dertien voorstellen van de stad die enkele dagen geleden op een debat over de GAS-wetgeving werden voorgesteld. Over de details moet nog nagedacht worden, maar het is de bedoeling van Termont om zijn voorstel nog voor de zomervakantie te laten goedkeuren.

Oppositiepartij N-VA is alvast voor het idee gewonnen. "Bemiddelen en op verantwoordelijkheden wijzen, dat is ook de essentie van de GAS-principes. Voor jonge kinderen is dit een prima alternatief."