Griekenland keert na vier jaar terug naar financiële markten

Vier jaar nadat Griekenland een beroep moest doen op internationale steun, keert het land nu terug naar de kapitaalmarkten. Dat lijkt een indicatie dat voor de Grieken het ergste van de financiële crisis achter de rug is.

Het Griekse ministerie van Financiën kondigde vandaag aan dat het een consortium internationale banken gevraagd heeft om een uitgifte van vijfjarig staatspapier voor te bereiden. Om hoeveel geld het gaat, maakte het ministerie niet bekend.

De financiële crisis in Griekenland lijkt stilaan achter de rug maar de sociale onrust houdt nog altijd aan. Vandaag is er opnieuw een 24 urenstaking die vooral in de publieke sector voelbaar is.

Het is de eerste algemene staking dit jaar in Griekenland. De hinder is het grootst in de transportsector, op het spoor en bij de veerdiensten. Vanuit de haven van Piraeus vaart geen enkele ferryboot uit. Ook de scholen blijven dicht. De luchthavens opereren wel normaal, terwijl ook de metro en de trams in de hoofdstad gewoon uitrijden. In de openbare ziekenhuizen is een deel van de artsen en het verplegend personeel in staking.

Er wordt vandaag ook betoogd, in Athene en Thessaloniki. Zeker 20.000 mensen nemen deel aan de manifestatie. De betogers protesteren tegen de strenge besparingspolitiek van de Europese Unie en van het IMF. Om aan de eisen van zijn internationale schuldeisers te voldoen, moet Griekenland tegen eind dit jaar 11.500 ambtenaren ontslaan. Daarnaast worden nog eens 25.000 mensen op deeltijdse werkloosheid geplaatst. Vrijdag brengt de Duitse kanselier Angela Merkel een bezoek aan Athene.