Indonesiërs naar stembus voor parlementsverkiezingen

In Indonesië zijn de stembureaus geopend voor de parlementsverkiezingen. Ongeveer 189 miljoen kiezers zijn opgeroepen om te beslissen over 560 zetels. Volgens de peilingen is de "Democratische Partij van Strijd" (PDI-P) de grote favoriet. Haar kandidaat voor de presidentiële verkiezingen is Joko Widodo, de huidige gouverneur van Jakarta, beter bekend onder de naam Jokowi.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn partij het goed zal doen", zegt Jokowi aan de stembussen. Voormalig presidente en hoofd van de PDI-P Megawati Soekarnoputri besliste vorige maand haar eigen ambitie aan de kant te schuiven om de presidentskandidatuur van Jokowi te steunen. Zijn bescheiden voorkomen en zijn welwillendheid om naar de noden van de armen te luisteren, maken hem volgens de peilingen zeer geliefd.

President Susilo Bambang Yudhoyono heeft er al drie presidentsmandaten opzitten en is nu grondwettelijk niet meer herkiesbaar. Zijn Democratische Partij werd meermaals geassocieerd met corruptieschandalen, wat vermoedelijk door de stemmers afgestraft zal worden.

De partijen moeten nu 20 procent van de zetels bekomen of 25 procent van alle stemmen om een presidentskandidaat te mogen nomineren. Is dat niet het geval, dan moet een coalitie worden gevormd. De resultaten zijn wellicht pas over een maand bekend.

Jonge democratie

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Het zijn de vierde vrije verkiezingen sinds de val van dictator Soeharto in 1998. Er zijn 12 verschillende politieke partijen, waarvan geen enkele moslimfundamentalistisch. Er is geen uitgesproken linkse vleugel, en de Indonesische Communistische Partij van de voormalige dictator is nog steeds verboden.