Italië: 4.000 migranten gered in 48 uur tijd

De Italiaanse kustwacht heeft de voorbije 48 uur ongeveer 4.000 bootvluchtelingen onderschept. Sinds het begin van dit jaar zijn al meer dan 15.000 mensen gered. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken trekt aan de alarmbel. "De boten blijven maar komen en de hoogdringendheid wordt steeds schrijnender", aldus Angelino Alfano.
AP2003

Alfano vertelde op GR1, de Italiaanse evenknie van Radio1, dat terwijl hij het interview aan het geven was, twee schepen bezig waren met de redding van twee boten, met respectievelijk 300 en 361 mensen aan boord. "Er is ook minstens een lijk aan boord", aldus de minister.

De laatste tijd is er in Italië een enorme instroom van vluchtelingen vanuit Libië. Volgens Alfano staan in Libië tussen de 300.000 en 600.000 migranten klaar voor de oversteek naar Europa. De ruwe, door de Italianen gemaakte schatting, wordt in Europese kringen bevestigd.

"Europa moet de zaak in handen nemen. Ze kan niet zeggen dat ze met een gift van 80 miljoen euro aan het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, het probleem opgelost heeft", aldus nog Alfano. "Italië heeft sinds oktober duizenden levens gered. Er zijn handelaren in de dood die grof geld verdienen met de vluchtelingentrafiek en die pas alarm slaan nadat de vaartuigen met vluchtelingen de Libische wateren ruimschoots verlaten hebben."

Na twee schipbreuken voor het eiland Lampedusa in oktober waarbij meer dan 400 doden vielen, nam de Italiaanse regering het heft in handen en lanceerde de operatie Mare Nostrum om vluchtelingen op zee te redden.