Na 3 maanden al miljard opgehaald via volkslening

De banken in ons land hebben sinds de lancering van de volkslening in januari van dit jaar al 1,025 miljard euro opgehaald. Afgelopen maand was er zelfs een piek in de belangstelling, met 30 procent meer intekeningen dan in februari. De bankensector is naar eigen zeggen opgetogen over het succes, zeker gezien de lage rentetarieven.

"De sector is verheugd om vast te stellen dat de spaarders, ondanks de lage ECB-rentevoeten, blijven intekenen op de volkslening, waarvan de opgehaalde gelden integraal worden ingezet voor maatschappelijk relevante projecten", zegt Michel Vermaerke van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Op de volkslening geldt een lagere roerende voorheffing van 15 procent. Spaarders kunnen bij twaalf banken intekenen op de lening. Met het opgehaalde geld worden projecten met een maatschappelijke meerwaarde, zoals scholen, ziekenhuizen of culturele centra, gefinancierd.