Nieuwe Airbus van Defensie klaar voor gebruik

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is het nieuwe transporttoestel voor de luchtmacht gearriveerd. Het gaat om een relatief kleine Airbus A321, die Defensie gaat leasen bij een Portugese firma.

De Airbus A321 komt in de plaats van de grotere A330 die de afgelopen vijf jaar in dienst was. Journalisten die terugkeerden van Afrika merkten het toestel gisteravond op op de parking van de militaire luchthaven van Melsbroek. Het persagentschap Belga vernam bij Defensie dat het toestel "rond 15 april", over een week dus, in gebruik zou worden genomen.

De huidige A330 werd sinds 2009 geleased bij de Portugese luchtvaartmaatschappij Hi Fly, maar werd te duur. De opvolger wordt bij dezelfde maatschappij geleased, maar zou 1,5 miljoen euro minder kosten per jaar, zo zei minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) eerder al.

Daartegenover staat dat het toestel een vluchtautonomie heeft van 3.500 kilometer, de Airbus A330 had het dubbele. In één ruk naar Congo vliegen kan dus niet. Het toestel heeft ook plaats voor minder passagiers (176 à 200) en er kan ook maar een ton of 5 aan vracht mee. In het oude toestel was dat wel 40 ton.