Opnieuw Union des Francophones voor Vlaams Parlement

Er komt dan toch een eenheidslijst van 4 Franstalige partijen in de kieskring Vlaams-Brabant voor het Vlaams Parlement. De radicale Franstaligen van het FDF, de liberalen van MR, de socialisten van PS en de christendemocraten van CDH hebben daarover een akkoord bereikt. De vorming van zo'n eenheidslijst was lange tijd onzeker na de breuk in het kartel tussen MR en FDF.

De vorming van een lijst was deze keer niet eenvoudig, door de bekoelde relatie tussen MR en FDF. Olivier Maingain (FDF), Didier Reynders (MR), Laurette Onkelinx (PS) en Benoît Cerexhe (CDH) raakten het deze week eens over de verdeling van de plaatsen op de lijst voor de komende twee verkiezingen.

Christian Van Eyken (FDF), momenteel de enige verkozene in het Vlaams parlement, zal op 25 mei opnieuw de lijst trekken. De tweede plaats gaat naar een kandidaat van MR. In 2019 wisselen FDF en MR van plaats.

Voor de opvolgers werd een gelijkaardige regeling getroffen. Bij de komende verkiezingen gaat de eerste opvolgersplaats naar een kandidaat van CDH en de tweede naar iemand van PS.

Volgens Van Eyken zijn de namen van de andere kandidaten nog niet bekend. Daarover wordt morgen vergaderd.

Voor de federale verkiezingen wordt geen gezamenlijke lijst ingediend, om de Franstaligen in de 6 faciliteitengemeenten aan te sporen in Brussel te stemmen.

Meest gelezen